Yeni yıla yeni okuma listesi ile başlayın! İşte raflardan size özel seçtiklerimiz

Kafamda Bir Tuhaflık





Nobel Edebiyat Ödüllü yazar Orhan Pamuk, okuyucunun sabırsızlıkla beklediği 6 yılın sonunda yeni romanıyla raflarda.

Orhan Pamuk?un uzun zamandır beklenen yeni romanı ?Kafamda Bir Tuhaflık?, Türkiye'nin son 40 yılının genel görünümüne ve aşka dokunan sürükleyici bir alt sınıf hikâyesi. 1970?lerden 2010?lara Türkiye?nin geçirdiği dönüşümü tartışırken, kişisel öyküleri leziz ve mizahi bir dille aktaran yazar, felsefi ve ahlaki bağlamlar da kuruyor. Bu eğlenceli, renkli, hareketli roman ?Bu, boza ve yoğurt satıcısı Mevlut Karataş?ın hayatının ve hayallerinin hikâyesi...? sözleriyle okuru selamlıyor.

Roman sokak satıcısı Mevlut?un, karısının ve arkadaşlarının 40 yıl boyunca İstanbul?daki hayatlarını hikâye ederken aşk, evlilik, mutluluk, para, aile ve kimlik konularından yola çıkarak insan ruhunun derinliklerini araştırıyor. Bir yandan da İstanbul?da her şeye yeniden başlayanların hikâyesi bu: Kendi elleriyle arsa çevirip evlerini yapanlar, garsonlar, elektrik tahsildarları, gündelikçi kadınlar, inşaatçılar, dükkâncılar, bulaşıkçılar, dönerciler... Çeşit çeşit işe girip zenginleşenler veya seyyar satıcılığa devam edip yerinde sayanlar... Mecidiyeköy?ün arkalarındaki gecekondulardan Tarlabaşı?na, Gazi Mahallesi?nden Beyoğlu?na uzanan roman, şehirde yaşanan hayatların hayret uyandıran zenginliğini ve derinliğini güçlü bir şekilde anlatarak okuyucuyu kendine bağlıyor.

62 dile çevrilen romanları dünyada on iki milyon satan Pamuk?un ?Benim Adım Kırmızı? ve ?Kar? romanlarının, edebiyat tarihimizde en çok çevrilen ve en çok okunan Türkçe kitaplar olduğunu da belirtmeden geçmeyelim.

Yazan: Orhan Pamuk
Yayınevi: Yapı Kredi Yayınları

2015 Resimli Türkçe Edebiyat Takvimi





İletişim Yayınları?ndan bir ilk: Resimli, edebiyat tarihinden seçme bilgilerle yepyeni öyküleri bir arada sunan, Türkçe edebiyat takvimi?

Her ne kadar 2015?e girmiş ve ajanda&takvim ihtiyaçlarımız büyük oranda karşılanmış olsa da içinden öyküler ve çizgiler taşan bu takvimi almak için asla geç değil. 50?den fazla yazarın katkısıyla hazırlanan, 15 farklı çizerin çizgileriyle hayat verdiği ?Resimli Türkçe Edebiyat Takvimi?, edebiyat müptelalarının masasında başköşeye kurulmaya hazır. 365 günün her birinde edebiyat tarihine, yazarlara, eserlere dair bilgiler vermesiyle nostaljik takvimlere benzese de sadece malumatfuruş bir takvim değil bu, çok daha fazlası? Türkçe edebiyatın seçkin isimleri bu takvimde hikâyelerini tefrika ediyor, karşınıza yepyeni öykülerle çıkıyorlar. Ayrıca farklı farklı kitaplardan seçilen alıntılar, size okumadığınız birçok eser hakkında fikir vererek edebî keşifler yapmanızı sağlarken; çizerlerin öykülere eşlik eden illüstrasyonları, yaratılan tiplemeler, karikatürler okuma zevkini artırıyor. ?2015 Resimli Türkçe Edebiyat Takvimi?, yıl boyunca kitap kurdu okurların elinden düşmeyecek, hem okumak hem de saklamak isteyeceğiniz bir derleme.

Editör: Levent Cantek
Yayınevi: İletişim Yayınları
Yazarlar: Alper Atalan, Ayfer Tunç, Ayhan Geçgin, Aylin Balboa, Aziz Tuna C., Barış Bıçakçı, Barış Uygur, Behçet Çelik, Burcu Aktaş, Bülent Yıldız, Defne Tarman, E. Ankaralı, Emrah Polat, Figen Şakacı, Funda Cantek, Gaye Boralıoğlu, Giray Kemer, Hakan Bıçakcı, Hasan Ali Toptaş, Hatice Meryem, Jaklin Çelik, Kemal Varol, Kıvanç Koçak, Levent Cantek, Mahir Ünsal Eriş, Memo Tembelçizer, Murat Başekim, Murat Uğurlu, Mustafa A. Kara, Mustafa Çiftçi, Necdet Deniz Duygulu, Necdet Dümelli, Nurşen Güllüoğlu, Ömer Ayhan, Pelin Buzluk, Peride Güntekin, Pertev Başgöz, Post-Sadık-Özben, Sema Kaygusuz, Senem Dere, Seray Şahiner, Sevgi Can Yağcı, Sezgin Kaymaz, Sinan Sülün, Şule Gürbüz, Tanıl Bora, Turan Kara, Ulus Baker, Utku Özmakas, Ümit Kıvanç, Yekta Kopan
Çizerler: Berat Pekmezci, Cihan Topçu, Ethem Onur Bilgiç, Latif Demirci, Levent Gönenç, Mustafa A. Kara, Deniz Karagül, Mehmet Saygın, Onur Atay, Seyhan Argun, Şenol Bezci, Turan Dertli, Turgut Demir, Uğur B. Sertçelik, Zeynep Özatalay

Deniz Gürsoy?un Gastronomi Tarihi





İnceliklerin Kadehindeki Şarap?, ?Tiridine Tiridine Suyuna da Bandım: Tarihin Süzgecinde Yöresel Mutfağımız?, ?Şerefe: Cheers! Salute! Nazdrovya! Noşi Can Be! Lehayim!? kitaplarıyla yeme içme kültürüne dair takip edilesi bir isim Deniz Gürsoy. Son kitabıyla milat ötesinden günümüze gastronomiye bakıyor.

Tat duyusu; göze, buruna, kulağa, dudağa ve dile temas etmesiyle tüm duyulara yayılan ve iyi bir örnekle hem belleklerde hem de gönüllerde yer eden engin bir kavram. Böyle bir bağlam kurarak aşçılık mesleğini zanaat olmaktan sanat olmaya dönüştüren farkı ortaya koyuyor Deniz Gürsoy. Gözlem ve dileklerini şu sözlerle aktarıyor: ?Yeni yetişen şefler, konusunun ve mesleğinin geçmişini kendi dillerinde okusunlar ve daha iyi kavrasınlar. El becerilerini mutfak kültürü bilgileriyle zenginleştirerek yorum kabiliyetlerini geliştirip kendilerini aşsınlar ve yaratıcılıkları coşsun. Çünkü dünyanın en eski yeme-içme kültürlerini barındırmış olan bu coğrafyada üstü tozlanmış bilgi çok da bu bilgilerin tozunu atarak, yorumlayıp yeni bir ekol yaratan, yeni bir çığır açan az.?

Tarihi Sümerlere dayanan en eski içkiyi; MÖ 26?da yaprakları tedavi için çiğnenen bitkiyi; Osmanlı döneminde tüm yasaklamalara rağmen yaygınlaşan içkiyi; Amerika keşfedilmeden önce para yerine kullanılan bitki tanelerini; Antik Yunan ve Roma imparatorluğu süresince yalnızca afrodizyak olarak tüketilen besin maddesini; Ortadoğu?da bütün dinlerce yasak görmüş hayvan etini; sarayı olan içkiyi; tarihin akışına yön verebilecek gıda maddesini ve daha nicelerini anekdotlar eşliğinde okurken dünyada gastronomiyi ve gıda tarihini bu coğrafyadan bakarak aktarıyor.

Yazan: Deniz Gürsoy
Yayınevi: Oğlak Yayınları