Mart Ayı geldiğinde diyetler başlar. Bizim evde de herkes için birazcık yemesine dikkat etme zamanıdır. Hazır nefs terbiyesi söz konusu iken, sadece diyet yapma zamanı değil günün her saati, sanki ibadetin bir parçası gibi, yemek yemeye dikkat etme zamanıdır benim için... Dolayısıyla sağlıklı beslenmek sadece 4 ay için değil her gün uygulamamız gereken bir yaşam biçimidir.

İşte hal böyle iken kışın yiyip, içtiklerimize dikkat ederek kilo almamak hatta biraz vermek de mümkün. Bu fikri göz önünde tutarak hem kışın hem de yazın yenebilecek tahıllı-bakliyatlı salata tarifleri hazırladım. Tat ve tatminkarlığı ön planda, bütün gün sizi tok tutabilecek türden olsun istedim.

Üç tane tarifim var: Börülceli salata; çok basit ve alışık olduğumuz tatlar içeriyor. Ancak nedense bakliyat olarak börülceyi mutfaklarımızda kullanmak ilk seferde aklımıza gelmiyor. İşte ben de bu hissi değiştirmek için bir adım atmak istedim.

İkinci salata, sıcak sıcak yendiğinde insanın aklını başından alan şehriyesi, hellimi ile biraz daha heyecanlı bir tarif. Bu güzelliklerle nohut ve tahin birleşince zaten bir ana yemek kadar doyurucu oluyor. Bir bağ rokayı yemek de ayrı bir keyifli oluyor.

Üçüncü salata ise ton balıklı patates salatası. Ancak biraz damak tadınızı dünya lezzetlerine açmışsanız ve tuzluyu tuzlu, tatlıyı sadece tatlı olarak yerim diyenlerden değilseniz, basitliği ile insanı deli eden bir tarif olduğuna siz de kanaat getireceksiniz. Acıktığımda ve kendime ödül vermek istediğimde, hazırladığım bir salata bu aslında... Biraz Uzak Doğu füzyon mutfağına göz kırpıyor. Kendinize uygun bulduğunuz bir tarifin, sevdiklerinizle ekmeğinizi paylaştığınız bol muhabbetli sofralarınızda sizlere eşlik etmesi dileğiyle.

Börülceli Akdeniz Salatası





Malzemeler
150 gr kuru börülce
1 adet orta boy domates
2 adet yeşil biber
4 adet çengel koy salatalık
100 gr rendelenmiş beyaz peynir
5 yaprak taze nane

Sosu için

2 çorba kaşığı zeytinyağı
2 çorba kaşığı elma sirkesi
1,5 çay kaşığı tuz

Hazırlanışı
Kuru börülceyi suda haşlayın. Renginin açık renk olması ile ilgili bir takıntınız var ise bir kez suyunu değiştirebilirsiniz ya da haşlandığında suyunu süzüp hemen musluğun altında, soğuk suya tutabilirsiniz. Börülceler haşlanırken, orta boy küp küp doğradığınız domatesi, halka halka doğradınız köy biberini ve küp küp doğradığınız Çengelköy salatalığını bir kaba koyun. Haşladığınız börülceleri de salataya ekleyin. Salatanın sosu için, ayrı bir kapta ya da küçük bir kavanozda zeytinyağı, elma sirkesi ve tuzu karıştırıp, salatanızın üzerine dökün ve iyice karıştırın. Burada lezzetin anahtarı, ılık olan börülcelerin diğer malzemeler ve sosu hareketlendirip tatların biraz daha dışarı kolay çıkmasını sağlayacak, ayrıca kendi içine de sosu güzelce çekmiş olacak. Son olarak beyaz peyniri elinizle parçalayıp, nanenin de yapraklarıyla beraber eklediniz mi hem doyurucu hem çok kolay mutlu bir Akdeniz salatası emrinize amade. Arzu ederseniz yeşil soğan ve biraz nar ekşisi de çok yakışacaktır.

Nohutlu Tel Şehriyeli Kraliçe Salata





Malzemeler
1 avuç tel şehriye
2 çorba kaşığı zeytinyağı
150 gr haşlanmış nohut
1 çay kaşığı toz kırmızı biber
karabiber
kimyon
tuz
4 dilim hellim

Hazırlanışı:
Tel şehriyeyi, tavada, zeytinyağında renk alana kadar, yaklaşık 1,5 dakika kavurun. Ben bu şekilde kavrulmuş, fazlası ile çıtır halini çok seviyorum ancak size fazla sert gelirse biraz su ile açabilirsiniz. Ardından tavaya nohudu ve kırmızı toz biberi, yarımşar çay kaşığı karabiber, kimyon ve tuzu ekleyip 1,5 dakika daha kavurmaya devam edin. Nohutu ben haşlanmış olarak konserve alıyorum. Lezzeti çok güzel ve hiçbir katkısı yok. Bu sayede nohutlu, fasulyeli yemekleri gündelik hayatıma daha fazla sokabiliyorum, sizin de aklınızda olsun. Hellimi, tercihen izli döküm bir tavada, yoksa tost makinasında iki tarafı renk alana kadar kızartın. Arzu etiğiniz çizgilerin oluşması için devamlı altını çevirip bakmamanız hellimi oynatmamanız gerekir aklınızda olsun.

Salatanın sosu için; 1 çorba kaşığı tahin, 2 çorba kaşığı yoğurt, 2 çorba kaşığı limon suyu ve yarım çay kaşığı tuzu bir kapta karıştırın. Tahin, limon ve yoğurdun suyunu görünce önce toparlanacak sonra tekrar kendini bırakacaktır. Yıkanmış 1 bağ rokayı bu sosla iyice karıştırıp servis kabına alın. Rokanın üzerine hala ılık olan tel şehriyeli, nohutlu karışımı dökün. Son dokunuş olarak, 2 çorba kaşığı sultaniye kuru üzümü salatanın üzerine serpin ve kızarttığınız hellimleri de salataya ekleyin. Yerken hem gözünüzün hem midenizin doyacağı salatanız hazır.

Ton Balıklı Kızarmış Patates Salatası





Malzemeler
165 gram çeşni
185 gram süzülmüş ton balığı
600 gram küçük patates ( ortadan ikiye kesilmiş )
2 adet çekirdeği alınmış 2 cm lik geniş şeritler halinde kesilmiş kırmızıbiber
1 yemek kaşığı zeytinyağı
100 gram baby (bebek) roka
1 adet limonun kabuğu ( şeritlere bölünmüş )
1 çorba kaşığı kuru üzüm
1 çorba kaşığı parçalanmış ceviz
5 adet minik doğranmış kuru incir

Hazırlanışı
Ton Balıklı Kızarmış Patatesli Salata tarifine başlamadan önce fırını 200 dereceye kadar ısıtın. Fırın tepsisine pişirme kâğıdını yerleştirdikten sonra hazırladığınız patatesleri yerleştirin ve patateslerin üzerine zeytinyağı serpin.
20 dakika fırında kızarttıktan sonra kırmızıbiberleri de tepsiye koyun ve patatesler sararana kadar 20 dakika daha fırında kızartın. Çeşniyi ısıtın ve kızarmış patates ve biberi, ton balığı, roka ve limon kabuğunun yarısını büyük bir kaba koyduktan sonra kabı yavaşça çalkalayın ve karıştırın. Kalan limon kabukları ile süsleyin ve kuru meyveleride salatanın üstüne ilave ettikten sonra servis edin.

Back-Up Lezzet Danışmanı Şef Ceyda Baza yazdı.