Bilindiği üzere ilkbahar ve sonbahar aylarında, pek çok kişide yorgunluk, halsizlik, aşırı uyku isteği, kimi zaman da stres gibi şikayetler ortaya çıkar. Bahar aylarında doğa bize birçok taze meyve ve sebze seçeneği sunar. Bu aylarda uygulanabilecek en ideal beslenme şekli de her zamanki gibi mevsim sebze ve meyelerini tüketmek, taze yeşillikler, az yağlı, hafif ve vitamin dolu sağlıklı öğünler yaratmaktır. Artan hava sıcaklıkları ile birlikte vücudun su kaybı da artacaktır. dolayısıyla günde en az 1.5 litre su tüketimine özen gösterilmelisinz. Baharın bize verdiği bu mucizevi sebzeleri düşündükçe baharın gelmesine daha çok sevineceksiniz.

İşte sağlık dolu bir bahar ayı için en taze bahar sebzelerini sizinle paylaşacağım ama içlerinden bir tanesi benim en sevdiklerimden...



Bahar sebzelerinden benim vazgeçemediğim bir sebze var ki tadı gibi görüntüsü de beni benden alıyor. Bu güzel sebzeden hepinizin faydalanmasını istediğim için nasıl kullabilirsiniz diye bir kaç tarif paylaşıyorum. Umarım sofranızdan hiç eksik olmaz.
Hoşgeldin bahar :)


Nisan Ayında Tüketebileceğiniz Sebzeler

Ispanak ve Pazı
Bezelye
Bakla Kuşkonmaz
Marul
Karahindiba
Isırgan otu
Rezene Lahana
Patates
Soğan
Sarımsak
Havuç
Pancar
Kereviz
Su teresi
Turp

ZEYTİNYAĞLI KUŞKONMAZLI ENGİNAR


Malzemeler:



4 adet enginar
12 adet kuşkonmaz
8-10 adet arpacık soğan
1 adet limon
1 tatlı kaşığı şeker
Tuz
Zeytinyağı

Yapılışı:
Soğanlar soyulup zeytinyağında kavrulur. Enginarlar tencereye tek sıra olacak şekilde yerleştirilir.
Üzerine koşkonmazlar yerleştirilir.Tuz ve şeker serpilir. Limonun suyu enginarların üzerine gelecek şekilde gezdirilir. Enginarların hizzasına gelene kadar su ilave edilip en kısık ateşte suyunu çekene kadar yaklaşık yarım saat ağzı kapalı şekilde pişirilir. Tencerede soğutulduktan sonra servis tabağına alınıp ikram edilir.

KUŞKONMAZLI KEÇİ PEYNİRLİ KİŞ


Malzemeler:
8 kuşkonmaz (sapları soyulmuş)
50 gr tereyağ
2 yemek kaşığı ayçiçeği yağı
1 küçük soğan (ince kıyılmış)
2 yumurta
250 ml krema
55 gr keçi peyniri
Tuz
Karabiber

Hamur için
190 gr un
Yarım tatlı kaşığı tuz
115 gr tereyağ
2~3 yemek kaşığı soğuk su

Yapılışı:
Hamur için un ve tuzu karıştırma kasesine eleyip ekmek gibi ufalanıncaya kadar yağı yedirin. Azar azar suyu ekleyip hamuru top haline getirin.
Hamuru yağlanmış tart kalıbına yayın ve üzerine yağlı kağıt serin. Üzerine ağırlık yapması için kuru fasulye yerleştirin. 180 dereceye ayarlı fırında 10 dakika pişirin. Kağıdı ve fasulyeleri alıp hamuru sertleşinceye kadar 5 dakika daha pişirin. Soğumaya bırakın.
Kuşkonmazların sert olmayan saplarını ince doğrayın. İnce doğranmış soğan ile tavada yumuşayıncaya kadar ayçiçeği yağı ile kavurun. Kuşkonmaz karışımını tart tabanına yayın.Bir kasede yumurta ile kremayı çırpın. Peynir, tuz ve karabiberi ekleyip tartın üzerine dökün. Kalan kuşkonmazları iç malzemenin üzerine çark biçiminde dizin ve tekrar fırına vererek üzeri sertleşinceye kadar yaklaşık 25?30 dakika pişirin. Dilimleyerek servis yapın.


TARHUNLU KUŞKONMAZLI KREP





Malzemeler:
2 adet büyük yumurta
1 su bardağı süt
1/3 bardak su
1 su bardağı un
1/4 tatlı kaşığı tuz
2 yemek kaşığı tuzsuz tereyağı, eritilmiş ve soğutulmuş
3 yemek kaşığı taze tarhun,ince kıyılmış
1/2 çay kaşığı kereviz tohumu

Dolgu için;
6 adet kuşkonmaz, sert uçları kesilmiş, 1 cm lik küpler halinde kesilmiş
2/3 bardak mascarpone peyniri
1/2 fincan parmesan peyniri rendesi
2 diş sarımsak, kıyılmış
1/4 fincan taze maydanoz ,kıyılmış
1/2 çay kaşığı taze çekilmiş karabiber
50 gram jambon,ince uzun doğranmış

Yapılışı:
Büyük bir kaseye yumurtaları kırın ve çırpın. İçerisine sütü, tereyağını, unu, kereviz tohumunu ve taze tarhun yapraklarını koyarak ?blender?dan geçirin.
Teflon tavaya bu karışımdan her defasında eşit miktarda(örneğin 1'er fincan yada 1'er kepçe gibi..) döküp arkalı önlü pişirin.
Temizlenmiş kuşkonmazları buharda pişirin. Bunun için bir tencereye su koyun. Üzerine delikli kevgir koyarak kevgirin içine kuşkonmazları dizip üzerine kapak kapatın.
Ardından jambonları bir tavada soteleyin. Daha sonra buharda pişmiş kuşkonmazları da soteleyin.
Tavaya mascarpone peynirini, parmesan peynirini, sarmısağı, maydanozu, karabiberi ve tuzu koyun ve 2-3 dk.pişirin. İçerisine kuşkonmaz ve jambonları koyup karıştırın.
Kreplerin içlerine eşit miktarlarda bu malzemeden koyup rulo yaparak servis yapın.


Afiyet olsun..

Back-Up Lezzet Danışmanı Şef Ceyda Baza yazdı