Batı dünyasında en sık rastlanan üçüncü kanser tipi ve ölüme yol açan kanserler arasında ikinci sıradadır. Kalın bağırsak kanseri her yaşta görülmesine karşın, hastaların % 90'ından fazlası, kırk yaş ve üzerindedir. Bu yaştan itibaren her on yılda risk yaklaşık iki katına çıkar.



Ailesinde kalın bağırsak kanseri veya kalın bağırsak polipi bulunanlar ve ülseratif kolit hastalığı olanlarda risk artar. Risk altında olan bireyler düzenli kontrollerini yaptırarak bu hastalıktan korunarak risklerinini daha da azaltabilirler.
Lifli gıdalar tüketmek kolon kanserinde koruyucu olmaktadır. Bu durum yapılan deneylerle de desteklenmektedir. Bol lifli gıdaların tüketimi kolon kanseri riskini azaltmaktadır.
Yağlı besinlerle kolon kanserinin yoğun bir ilişkisi bulunmaktadır. Yağ oranı az besinler tüketmek kolon kanserine yakalanma riskini azaltmaktadır.
Aşırı Kırmızı et tüketimi de kolon kanserini arttıran etken olarak karşımıza çıkmaktadır. Aşırı kırmızı et tüketiminden kaçınmak gerekir.
Düzenli kontroller yaparak kolon kanserinden korunmak mümkündür. Özelikle erken teşhis konulması konusunda düzenli kontrol yaptırılması büyük önem taşımaktadır.
Her yıl dışkıda gizli kan araştırması, beş yılda bir rektal muayene ve rektosigmoidoskopi erken tanı şansını arttırır.
Dışkılama alışkanlığında değişme, dışkından kan gelmesi gibi durumlarda olası barsak hastalıklarından korunmak için en yakın hekime başvurmakta yarar vardır.

Dr. Back-Up Doktoru Ali Esat Keskin yazdı