Tahin, un ve öğütme anlamına gelen arapça kökenli bir kelime. Çok uzun süre değil, bundan 15 -20 sene evvel hayatımızda sadece üç şekilde kullanılıyordu. Bakkal ve pastanelerde, teneke içerisinde pekmezle beraber satılırdı. Tahin tenekesi daha küçük, pekmez tenekesi daha büyük olurdu. Sanırdık ki tahin, sadece pekmeze eşlik etsin diye vardı. Tahinli çörek ve helva ise eve götürmek için hazır aldığımız güzelliklerdi. Eğer ailede Güneydoğulu veya Kıbrıslı yoksa, humus da evlerde pek yapılmazdı.



Şimdi ise tahin her geçen gün daha heyecanlı bir şekilde kullanılarak hayatımızdaki yerini genişletiyor. Bir taraftan da, sürülebilir çikolatanın zor bulunduğu dönemde bizi büyüten tahinpekmez karışımının popülerliğinin, şimdi ona alternatif birçok ürünün kolayca bulunabilmesinden dolayı azalması içimi sızlatıyor. Pekmezin memleketinden gelen bir çocuk olarak bu değere ucundan sahip çıkmak, tahin mucizesinin farklı kullanımları için size ufak pencereler açmak istiyorum.
Çevre ülkelerde tahinin, tıpkı bizim tahin pekmez gibi günlük hayatımızın çok içinde kullanımlarının yanı sıra yıldızlaşan varyasyonları da var. Bu uygulamaların benzerleri tahinin olduğu yerlerde tabii ki var ama en ön plana çıkanları kendimce özetlemek istedim.

Tahin,
1) Lübnan?da hem humus hem de falafelin yanına sos olarak,
2) Ermenistan?da lahmacun içine konarak,
3) Kuzey ve Güney Kıbrıs?ta limonla kıvamını açıp başlı başına bir meze olarak, güneyde ise aynı meze çoğunlukla şiş kebaba batırmalık olarak,
4) Irak, İran ve çevresinde hurmadan yapılan, rab isimli pekmez yanında,
5) Yunanistan?da bal ve kakao ile...Hatta bundan yola çıkarak nutella gibi kavanozlarda dahi satılarak?
6) İsrail?de, Lübnan?a benzer şekilde ve döner kebapla birlikte?
Bu geleneklerin yanında tahinin özellikle patlıcanla özel bir ilişkisi, nohut ve fasulye gibi bakliyatlarla doğal olarak kurulmuş bir dostluğu, sumakla, onun ekşisini dengeleyerek tadını daha güzel ortaya çıkardığı bir dansı var.

Tahinli Piyaz





YAPILIŞI:
1 adet soğanı piyazlık doğrayın. Üzerine ince kıyılmış 1/3 bağ maydanozu ekleyin. 1 çay kaşığı pul biber ve 400 gr konserve fasulyeyi sudan geçirip, üzerine ekleyin ve karıştırın. Ayrı bir kapta 1 limonun suyunu, 4 çorba kaşığı tahini, 12 çorba kaşığı zeytinyağını ve 1 çay kaşığı tuzu karıştırıp, salataya ekleyin. 2 yumurtayı sos tenceresine koyup üzerlerini geçene kadar soğuk su koyup, haşlayın. Su kaynadıktan sonra altını kısıp 7-8 dakika daha pişirin. Ardından soğuk sudan geçirerek soğutun ve dilimleyerek piyazın üstüne servis edin. 4 zeytinin çekirdeklerini çıkarıp, 2 veya 3?e bölüp piyazın üstüne serpiştirin. Süslemek için birkaç yaprak maydanoz serpiştirip, zeytinyağı gezdirin.

Tahinli Pekmezli Bomba Süt





YAPILIŞI:
Bu tarifle Nevşehir?e selam etmek isterim.Tahin pekmez karışımı kimi çocuğun çok sevdiği kimisinin de ?Çakma Sarelle? ye benzediği için burun kıvırdığı bir karışım. Size benzemeye çalışan, özenen çocuklarınızı sabah kahvenizi içerken ?Sana da kahve yaptım? diyerek ikna edip, içirebileceğiniz, inanılmaz besleyici bir içecek.
1 çorba kaşığı tahin ile 4-5 çorba kaşığı pekmezi karıştırın. 1 su bardağı sütü tencerede kaynatıp, ocaktan alın. Daha baskın tahin tadı arayanlar, bu oranı arttırabilir. Süt köpürtme aletiniz var ise köpük yapıp, üzerine bir parça pekmez gezdirerek servis edebilirsiniz. Hazırladığınız tahin-pekmez karışımını sütün içinde eritecek şekilde karıştırın. Çocuğunuza sizinle beraber sabah sefası yapmak için verin. Siz de kuvveten düştüyseniz bu içecek size de iyi gelecektir.


Tahinli cheesecake





Tabanı için
* 1 paket tereyağlı bisküvi eti burçak
* 80 gr tereyağı

Üzeri için
* 2 paket labne peyniri
* 1 küçük paket sıvı krema
* 1 su bardağı toz şeker
* 1 paket vanilya
* 3 yumurta
* 3 çorba kaşığı tahin
* 3 çorba kaşığı pekmez

Ceviz krokan için
* 1,5 su bardağı şeker
* 1 su bardağı ceviz içi
* 1 tatlı kaşığı tereyağı/margarin

YAPILIŞI:
- Kelepçeli kalıbınızın (ben 20 cm lik kullandım)dışını alüminyum folyoyla kaplayıp fırın tepsisinin içine koyun.Tepsinin içine su doldurun.

- Taban için bisküvileri rondodan geçirip un haline getirin. Eritilmiş tereyağı ile karıştırıp kalıbınızın tabanına bastırarak döşeyin.

- Peynirleri, şekeri, kremayı ve vanilyayı derin bir kabın içine alın ve homojen bir karışım olana dek çırpın. Yumurtaları teker teker ilave edin ve her seferinde karışıma iyice yedirmek için çırpın. Tahin ve pekmezi de ilave edip iyice karıştırın ve bisküvi tabanının üzerine boşaltın.

- Öncede ısıtılmış 180ºC deki fırında pişirin. Tepsiyi salladığınızda kenarlar katılaşmış, ortası sallanıyorsa olmuş demektir. Fırını kapatıp fırının içinde 10 dakika daha bekletin ve sonra kapağı açıp fırının içinde bir 20 dakika kadar daha bekletin. Daha sonra dışarıya alıp soğutun. Buzdolabına kaldırın ve en az bir gün beklettikten sonra servis yapın.

- Ceviz krokan için şekeri küçük bir tavaya alıp ocağa koyun.Kısık ateşte şekerler eriyip rengi koyulaşana kadar tutun. Bu arada ara sıra kenarlarını sıyırarak karıştırın. Karamel rengi alan şekere cevizleri ilave edip karıştırın. Bir iki fokurdatıp ateşten alın ve margarin/tereyağı sürdüğünüz temiz mermer tezgah üzerine dökün. Soğuyunca elinizle kırın. Krokanı rondodan geçirip pastalarınızın arasında ya da üzerinde de kullanabilirsiniz.


Back-Up Lezzet Danışmanı Şef Ceyda Baza