1) Kontrol Bağımlılarına Terapi.

Ben kontrol etmeyi ve işlerin kontrolüm dahilinde ilerlemesini seven bir insanım. Ama tabii ki hayat öyle değil ve öyle yaşanmıyor. Ancak yemeğin bir başlangıcı ve bir bitişi var. Müziğinizi koyup yemek yapmaya başlayıp, malzemelerle bir olduğunuzda ortaya çıkan şey size sadece güzel sürprizler yaratabiliyor. Bütün gün yoğun bir şekilde çalışıp bunun maddi ve manevi karşılığını beklerken geçen hayatta yemek yapmak insana tam anlamı ile bir terapi oluyor.



2) Sabırsızlığa merhem, hemen ödül almayı sevenlere akide şekeri:

Çocuk istediğinize karar verip aksiyona geçtiğinizde sonuç almak minimum 9 ay 10 gün, üniversiteye başladığınızda mezun olmanız en az 4 yıl, cuma trafiğinde eve gitmeye çalışmak saatler alırken, lezzetli bir yemek yapmak 5 dakikadan 5 saate kadar değişen bir skala ile sizi sonuca ulaştırıyor. Ödülü de sonuçla birlikte paketli gelmiş oluyor. Nefis mi nefis bir yemek, evde yemeğin baştan çıkarıcı kokusu...

3) Sıkılmak imkansız.

Her gün aynı yemeği yapma zorunluluğunuz yoksa sıkılmak mümkün değil. Bir gün pilava takılmak, ertesi gün ete, ertesi gün sebzeye takılıp onun dünyasını anlamaya çalışmak sıkılmayı imkansızlaştırıyor. Hele bir malzemeyi tam anladım derken size yeni sürprizler yaptı mı mutluluğunuza diyecek yok!

4) Övgü alabilmenin en yaygın yöntemi.

Bir büyük şirketin araştımasında Türkiye?de ev kadınlarının en çok övgü aldıkları ve kendilerini övdükleri alanın yaptıkları yemekler olduğu yazıyor. Övgü almayı hepimiz severiz. Bana da ?Ah ben sizin mısır ekmeğinizi yaptım; o kadar güzel ki...? diyen biri olunca o kadar iyi geliyor ki... Bin şükür!

5)Devamlı açım, devamlı acıkıyorum!

Yemek yemek çok temel bir güdü. Bu sebepten istediğiniz kadar tok olun, çok lezzetli bir şey yapmışsanız canınız çekiyor. Daha fenası yemek yediniz, elinize güzel bir yemek kitabı aldınız diyelim; onu gören gözünüzden beyninize, oradan da vücudunuza giden uyarılarla acıkıyorsunuz? Yemek hayal etmek için tarifleri düşünmek ise hepsinden fena oluyor, duvarları tırmalayacak kadar nevriniz dönebiliyor. Eh her gülün dikeni vardır.
Benim için mutfak böyle iken sizin için de neden böyle olmasın! Bu Ağustos ayında kendi mutfak kurallarınız ve listeniz olsun ...

Ve bu listeyi hazırlarken de lezzetli bir içecek ve tatlı ile işe başlamaya ne dersiniz .

Keyifli, bol bol yemek yapmalı ve paylaşmalı bir ay dileği ile?



Taze Incir ve Cevizli Sütlaç



Malzemeler:
150 gr. pirinç
1 litre süt
5 adet damla sakızı
1,5 bardak toz şeker
10 adet (minik kavak inciri) taze incir
10 adet taze ceviz

Hazırlanışı:
1 litre kaynayan suya, 150 gr pirinci atıp, pirinçler suda kendini çekinceye kadar haşlayın. Pirinçler sularını çekip, hafif lapalaşmaya başladığı anda 1 litre sütü tencereye ilave edin. 5 tane damla sakızı ve 1,5 bardak toz şekeri de ekleyip yaklaşık yarım saat kısık ateşte kaynatın. Bu aşamadan sonra sütlacınız olmuş ve servise hazır demektir. Ancak incirli ve taze cevizli sütlaç için asıl tarif yeni başlıyor. Servis yapacağınız fırın kabı yada fırına koymak istemiyorsanız sunum kaplarınızı alın ve her birinin içine dilediğiniz kadar şekeri bol, minik kavak incirlerini 4?e bölerek kaplara yerleştirin, üzerlerine taze cevizleri de ekleyin ( taze ceviz bulamazsanız normal ceviz de kullanabilirsiniz)Sütlaç karışımınızı sunum kaplarınıza dökün. Eğer cam servis kasesi kullanırsanız, oluşan görsel ziyafetten iştahınız açılabilir. Fırın sütlaç sevenlerdenseniz 200 dereceye ısıtılmış fırının üst ızgarasında yaklaşık 5 dakika daha pişirmeniz yeterli olacaktır.

Çilekli Pelte





Malzemeler:
1 kg çilek
5-6 bardak su
1 su bardağı toz şeker
3-4 yemek kaşığı mısır nişastası
Kurabiyesi için Malzemeler
1 paket yulaflı bisküvi
1 avuç fındık ? kırık
1 tatlı kaşığı tereyağı

Hazırlanışı:
Çilekleri bir tencereye alıp üzerine şekeri ekleyin.Ardından suyu ekleyip karıştırın ve tencereye ekleyip kaynatın.Çok az suda nişastayı açın ve kaynayan sıvıya ekleyin.Kıvam alınca ateşten alın ve kaselere bölüştürün.Bisküvileri kırın, fındıkları yağsız tavada kavurun. Tavaya tereyağını ekleyin, yağ eriyince ateşten alıp kırdığınız bisküvileri içine ekleyip karıştırın.Çilek pelte soğuyunca bisküvili karışımı üstüne serpiştirin.
Soğuk servis edin.

Enerji Veren Yaz İksiri





Malzemeler:
1 kg şeftali
Yarım kilo kayısı
3 adet mango

Hazırlanışı:
Şeftali ve kayısı soyup, çekirdeklerini çıkarın. Mangoyu soyun ve dilimleyin. Tüm malzemeyi blender'da ezerek karıştırın. Buzdolabında soğuduktan sonra nane yaprağı ile süsleyerek servis edin.

Back-Up Lezzet Danışmanı Şef Ceyda Baza