Çok şükür fesleğenleri kaçırmadık. Pesto sos tarifiyle kendilerini kutluyoruz ve bu tariften nefis bir köfteye yelken açıyoruz. Konuk sanatçımız biberiyeli patates ise ev yapımı ketçapla afiyetle yenebilir. Bir de karizma arttırıcı bir tarifim var. Artık arkadaşlarınıza ?Sirkemi kendim yapıyorum? diyebilir, pek havalı olabilirsiniz. Hem bu sene sanki u?zu?mu?n altın yılı. Şu an her çeşit üzüm var, fiyatları da düştü? epey. Hal böyleyken, ben de çeşit çeşit üzüm sirkesi yaptım.

Evde Ketçap Pişirmek

Bu tariften iki litreye yakın ketçap çıkar. 4 adet kırmızı soğanı doğrayın ve 2 çorba kaşığı zeytinyağıyla 10 dakika çevirerek kavurun. İçine 1 kilo ufak boy salkım domates ekleyin. 2 çorba kaşığı kişniş tohumu, 1 çorba kaşığı sumak (tane yoksa toz), 2 diş sarımsak ve 2 tatlı kaşığı karabiber ve eş miktarda islenmiş tuz da ekleyin. Tatlarının güçlenmesi için malzemeleri havanda sırayla dövüp karışıma 2 çorba kaşığı da zeytinyağı katın. 1 adet acı biber veya 2 tatlı biberi de ince doğrayıp ekleyin. Tüm bu karışımı tavada pişen soğan ve domatese katın. Hemen ardından 1-2 kilo kadar daha iri domatesi rendeleyerek koyun. 2 dakika sonra, tepeleme 10 çorba kaşığı kahverengi şeker ve 2 çay bardağı (200ml.) u?zu?m sirkesini de ekleyin ve bu şekilde 30 dakika daha pişirin. Pişme sürecinin son 7-8 dakikasında 20-30 yaprak fesleğeni içine atıp karıştırın. Sonra tel bir kevgirden süzün. Burada gu?ç kullanarak kevgirin kenarlarına bol bol bastırın. Kırmızıya çalan, karizmatik bir turuncu renkteki ketçabınız hazır olacak. Kaynar suda bekleterek dezenfekte ettiğiniz orta boy şişelere bölu?ştu?ru?n. Şişeyi kapak kısmına kadar doldurun ve zeytinyağı kullanarak havayla temasını engelleyin.
İki büyük patatesi parmak parmak kesin. 2 kaşık zeytinyağı ve 1 tutam biberiyeyle elinizde ovun. Biraz tuz ve 1 çorba kaşığı balsamik sirkeyi patateslerin üzerinde gezdirin, sonra ara ara çevirerek fırında pişirin. Keyfinize göre zeytinyağının içine sarımsak ve karabiber de ekleyebilirsiniz. Biberiye sarımsakla flört edecek, biberse tadı ikiye katlayacaktır.

Pesto Sosun Lezzeti



Fesleğen sevdalıları iyi bilir, pesto sos peynirle birleşince ayrı, hamurla birleşince ayrı, et veya salatayla birleşince apayrı bir hal alır. Hepsinde de çok gu?zel olur. Ev yapımı olunca daha doğal ve haliyle daha lezzetli. Çocuğu olanlar için şöyle gu?zelliği de var; iki kaşık pesto sosuyla bir avuç yeşillik yedirmiş olabiliyorsunuz çocuklara. Fesleğeni yıkayıp 8 avuç kadar yaprağı dallarından ayırın. Yaprakları kurulamayı unutmayın. 250 gram parmesanı ince rendeleyin. 3 avuç dolusu dolmalık fıstığı karamel rengine gelinceye dek ateşte çevirdikten sonra dövu?n ve soğuması için bekletin. 5 diş
sarımsağı dövu?n. Fesleğenleri bu?yu?k bir havanınız varsa dövu?n, yoksa mutfak robotundan geçirip fıstık, parmesan ve sarımsakla birleştirin. Karabiber ve tuzunu ekleyin. Üzerine 4 kahve fincanı zeytinyağı dökün. İsterseniz zeytinyağı miktarını biraz arttırabilirsiniz. Sonra sterilize ettiğiniz kavanozlara koyun ve u?zerine zeytinyağı ekleyerek havayla temasını kesin. Kavanozlarınızı ku?çu?k
tutun, açıldığında bir haftada tüketebileceğiniz boy en iyisi. Aksi takdirde, hiçbir kimyasal koruyucu içermediğinden, açılan kavanozlarda hızla bakteri u?reyebilir. Üstü? kötü? olursa u?zu?lmeyin, siz de görmu?şsu?nu?zdu?r iyi salçalarda da böyle olur. Du?nyayı bu bakterilerle paylaşıyoruz en nihayetinde. Üzerini dikkatlice alıp kalanını kullanabilirsiniz.

Vazgeçilmez Üzu?m Sirkesi

Sirkeyi sanki sadece salata soslarında kullanılan veya turşu yapmak için gerekli göru?yoruz. Oysa sirke ve çeşitleri etlerde, soslarda, fırın ve ızgaralarda inanılmaz roller oynayabiliyor. Sirke du?nyasına girince meyvelerden bitkilere ve şaraba kadar pek çok farklı yöntemle sirke yapabilirsiniz. Yapımı basit, karizması bol. Üzu?mleri, sirkeyi kuracağınız kaba tepeleme bir şekilde yerleştirin, tepesine bastırıp biraz ezin. Üzerini kapatacak kadar içme suyu koyun. Bunu yapmadan da sirkeniz tutabilir ancak ilk seferde işi garantilemek için şöyle yapın: Suyu biraz eksik koyarak 1 litrelik kaba 1 kahve fincanı organik sirke ekleyin. Böylece fermentasyon (mayalama) işlemini garantiye alırsınız. Kabı tu?lbentle kapatıp ılık ancak gu?neş almayan bir yerde, her gu?n biraz çalkalayarak 15 gu?n bekletin. Tu?lbent, meyve dışarda kalınca oluşan sirke sineklerini önler. Yaklaşık iki hafta boyunca her gu?n sirkenizin kokusuna ve tadına bakın. Asit oranı ve tadı u?zu?mu?n cinsine, durumuna ve ortamın sıcaklığına göre değişir; dolayısıyla hazır olduğunu anlamak için damak tadınıza başvuracaksınız. Hazır olunca sirkeyi su?zu?p şişeleyin. Bu noktadan sonra sirkenin serin ve karanlık bir yerde saklanması gerekir. Hiçbir katkısı olmayan doğal bir sirke olacağından, zamanla u?zerinde birikintiler
oluşabilir. Sirkenizin doğallığının göstergesidir, meraklanmayın.

Evde Balsamik Sirke

Aslı İtalya?nın Modena bölgesinden gelen bu sirke geçirdiği işlem sayesinde daha yıllanmaya yıllandıkça gu?zelleşmeye mu?saittir. Evde yapabilmek için 2 litre u?zu?m sirkesine bir çay bardağı kahverengi şeker ilave edip kısık ateşte yoğun bir kıvama ve koyu bir renge kavuşana kadar pişirebiliriz.

Back-Up Lezzet Danışmanı Şef Ceyda Baza