Ah, çikolata! Bitter, sütlü, beyaz, Vanilya, meyankökü veya kahve aromalı, kuru meyveler ve likörle tatlandırılmış, armut, çilek ve portakalla bir arada sunulan çikolatadan daha karşı konulmaz, daha güzel ve rahatlatıcı bir şey olabilir mi? Peki ya pralinin lezzetine gömülmeye, çıtır çıtır bir gofretin heyecan verici sesine, sıcak çikolatanın sınırsız tatlılığına ne demeli? Ya muzun şehvetine, fındığın insanı yatıştıran sıcaklığına, karamelin görkemine ve bir profiterol dağının sade, nerdeyse çocuksu şiirine?

Çikolata, Kristof Kolomb'dan önce Orta Amerika 'da -tahmin edileceği üzere törensel bir şekilde kullanılmıştır. Çikolatanın kutsallıkla sarmalanmış bir havası vardır. İşin aslı, çikolatanın tadına bakanlar sadece krallar, soylular ve savaşçılardır. Çok geçmeden mutfaklarda da kullanılmaya başlar. Ne ver ki diğer yiyeceklerle karıştırılmaz. Mayalara göre çikolata '' tanrıların yiyeceği''dir. Tahmin edileceği gibi, adeta hayata aydınlık ve sevinç katan, metafizik bile neşeyle alınır.

Evet benim dünyamdan çikolata böyle bir şey ve sizinle bu harika lezzetin tarifleri ile buluşturmak istedim...

Hadi o zaman başlayalım!



Çikolata Kremalı Katlı Kek
130 gr % 70 Kakaolu Çikolata
120 gr tereyağı
40 gr pudra şeker
1 tutam tuz
6 yumurta
180 toz şeker
130 gr un
Çikolatalı krema için
450 gr % 70 Kakaolu Çikolata
35 gr kakao
6 yemek kaşığı portakal suyu
50 gr pudra şeker
340 gr tereyağı

Çikolata kremalı katlı kek: Kelepçeli kek kalıbına yağlı kağıt yerleştirin. Yumurtaların sarılarını aklarından ayırın. Çikolatayı cam kaseye alın. Kaseyi içinde kaynar su bulunan bir tencerenin üzerine yerleştirin. Çikolata eriyene kadar bekletin. Pudra şeker, tereyağı ve tuzu mikserle çırpın. Yumurta sarılarını tek tek ekleyip çırpın. Çikolatayı ilave edip karıştırın. Yumurta aklarını ve şekeri ayrı bir kapta 5 dakika çırpın ve diğer karışıma ekleyin. Unu ilave edip bir kaşıkla karıştırın. Karışımı kalıba döküp ısıtılmış 180 derece fırında pişirin.

450 gr çikolatayı cam kaseye alın. Kaynar suyun üzerinde bekleterek eritin. Şeker ve tereyağını bir kapta çırpın. Portakal suyu, çikolata ve kakaoyu ekleyip karıştırın. Kremayı 20 dakika buzdolabında bekletin. Soğumuş keki ortadan ikiye kesin ve iki parçanın arasına bolca krema sürün. Kalan kremayı kekin yanlarına ve üzerine gelişigüzel sürün. Servis yapın.



Bademli ve Üzümlü Çikolata Dilimleri
400 gr % 70 Kakaolu Çikolata
70 gr badem içi
75 gr kuru üzüm

Bademli ve üzümlü çikolata dilimleri: Çikolatayı küçük parçalara bölüp cam kaseye alın. Kaseyi içinde kaynar su bulunan bir tencerenin üzerine yerleştirin. Çikolata eriyene kadar su üzerinde bekletin. Kaseyi suyun üzerinden alıp üzümleri ve badem içlerini eritilmiş çikolataya ekleyip tahta kaşıkla karıştırın. Mini fırın tepsisinin içine yağlı kağıt yerleştirin. Çikolatalı karışımı kağıdın üzerine döküp kaşığın tersiyle üzerini düzeltin. Oda ısısına geldikten sonra buzdolabında yarım saat bekletin. Keskin bir bıçakla kare şeklinde dilimleyin. Servis yapın. Bademli ve üzümlü çikolata dilimleri artık hazır, afiyet olsun.



Çikolatalı Kuru Meyveler
150 gr Beyaz Çikolata
150 gr Sütlü Çikolata
300 gr kuru ananas
Kuru papaya
Kuru kayısı

Çikolatalı kuru meyveler: Yemek tarifleri arasında çocuklarında kolay yapabileceği güzel bir tarif. Beyaz ve bitter çikolataları küçük parçalara bölüp ayrı cam kaselere alın. İçinde kaynar su bulunan bir tencerenin üzerine yerleştirip çikolatalar eriyene kadar bekletin. Kuru meyveleri yarısına kadar eritilmiş beyaz ve sütlü çikolatalara batırıp yağlı kağıt üzerine dizin. Çikolata donuncaya kadar bekletin. Servis yapın.

Çikolatalı kuru meyveler artık hazır, afiyet olsun.

Back-Up Lezzet Danışmanı Şef Ceyda Baza