Karaciğer yağlanması, karaciğer hastalıkları içerisinde dünyada en yaygın olanıdır. Kandaki fazla seker ve insülin lipogenez (yağ oluşumunu) tetikleyerek karaciğerdeki yağ depolarına katkı sağlar. Vücudumuzun laboratuvarı diyeceğimiz karaciğeri koruyucu şekilde beslenmek hayat boyu kardiyovasküler hastalık ve diyabet riskini azaltmada çok önemlidir.



Karaciğer Yağlanması Rahatsızlığınız Varsa Neler Yapabilirsiniz?
Alkol kullanıyorsanız, erkekler haftada 2?yi, kadınlar haftada 1 kadehi geçmesin. Mümkünse hiç kullanmayın.
Aldığınız yağın türü çok önemli. Trans yağ içeren yiyeceklerden uzak durun. Tüm paketli hazır gıdalar bisküviler, kekler, pastane ürünleri, margarin trans yağ içerir. Yemeklerinizde Omega-9 (zeytinyağı) kullanın.
Haftada 2 kez kızartma olmayan balık tüketin. Kabuklu deniz ürünleri, karides, kalamar, ahtapot gibi yiyeceklerin kolesterol içerikleri yüksek olduğu için karaciğer yağlanmasını olumsuz yönde etkiler.
Günde 1 yumurta sarısından fazla tüketmeyin.
Hindi ve tavuk eti, yağsız dana eti, nohut, fasulye gibi protein kaynaklarını kullanın.
Kavurma, sakatat, sosis, salam, sucuk gibi et ürünlerini tüketmeyin.
Kaymak, krema, bal, reçel, şekerli yiyeceklerden uzak durun.
Yemeğin yanında şekerli içecek tüketme alışkanlığınız varsa biran önce vazgeçin.
Badem, ceviz, fındık, yer fıstığı gibi kuruyemişler, E vitamini içerdiğinden günlük 20g tuzsuz olacak şekilde tüketilebilir.
D vitamini seviyesine mutlaka baktırın. D vitaminin %90?ı güneş ile sentezlendiğinden açık havada her gün vakit geçirin.
Her gün 30 dk. ya da haftada 150 dk. egzersiz yapmak insülin ve seker seviyesini düşüreceğinden yağlanmayı azaltır.
Her gün mutlaka bir öğünde sebze yemeği tercih edin. Meyveyi günlük 2-3 porsiyonla sınırlayın.

Beslenme ve Diyet Uzmanı Cansu Tektunalı